גמילה מהתמכרויות: השיטות המומלצות לגמילה לפי סוג התמכרות

התמכרויות

בעולם המודרני קיימים סוגים רבים של התמכרויות, הן לחומרים פיזיים כמו סמים ואלכוהול והן לפעולות הנותנות לאדם סיפוק מנטלי ורגשי כמו הימורים או קניות. ההשפעות הפיזיות, הכלכליות והרגשיות של כל סוגי ההתמכרות עלולות להיות חמורות מאוד ובמקרים חריגים אף קטלניות. במאמר שלפניכם נספק לכם מידע מקיף על סוגי ההתמכרויות הנפוצות, על ההבדל בין התמכרות להרגל, כיצד הדת מתייחסת להתמכרויות ואיך אפשר לטפל בבעיה.

מהי התמכרות?

התמכרות היא צורך הולך וגובר לחזור על פעולה כלשהי, לרוב בניגוד לרצונו המלא של המכור, כדי ליצור תחושות של הנאה וסיפוק או הפחתת סבל. התמכרות כוללת גם שימוש מופרז בחומרים או בתכנים שונים עד כדי יצירת דחפים בלתי נשלטים וחזרה גוברת של הפעולה. התלות הנוצרת במצב התמכרות היא בדרך כלל פסיכולוגית, אך יש בה גם אלמנטים פיזיים. כאשר מדובר בהתמכרות לחומר פיזי כמו אלכוהול או סמים, הגוף מפתח עמידות לצריכת החומר המובילה לשימוש מופרז אף יותר העלול להיות מסכן חיים. כל המרכיבים לעיל מייצרים רבדים שונים של מצוקה וסבל של המכור לאורך חודשים ושנים.

יש הבדל רב בין התמכרות להרגל – אדם הצורך כוס יין אחת מדי ערב אינו נחשב אלכוהוליסט, ומי שמשתמש בכדור אחד לשיכוך כאבים כשכואב לו הראש אינו מכור לכדורים. התמכרות היא שימוש במוצר בלי הבחנה ובלי חשיבה על ההשפעות השליליות שלו וחוסר יכולת למתן את השימוש ואף להפסיק אותו.

האם יש קשר בין דת לבין התמכרויות?

יש הטוענים שבקרב האוכלוסייה המאמינה יש סבירות נמוכה יותר להתמכרויות בשל הריחוק הפיזי והרוחני של האנשים מהגורמים הממכרים. עם זאת, אין מנוס מחשיפה לתכנים או לחומרים העלולים לפתח התמכרויות וכל איש ואישה עלולים להתמכר. ההתמכרות עלולה ליצור ריחוק בין האדם לחלק הרוחני של הדת ולפגוע בחוזק אמונתו, אך בעזרת הכוונה נכונה למסע רוחני נכון וגם שימוש באמצעי גמילה להתמכרויות הנפוצים בשימוש נרחב בכל האוכלוסייה, גם אנשים מהמגזר הדתי מסוגלים לזנוח את ההרגלים הפוגעים ולחזור לדרך המלך בכל הקשור לרוחניות ודת.

מהם הסימנים להתמכרות?

להתמכרות יש כמה סימנים בולטים ונפוצים להלן המרכזיים שבהם:

  • שינויים שליליים בשגרה ושיבוש שלה, ושינויים שליליים בתפקוד היום יומי
  • הזנחה אישית בכל תחום, בעיקר בהיגיינה
  • שינויים בהרגלי האכילה – אלו יכולים להיות ירידה בתיאבון או דווקא עלייה מופרזת בצריכת מזון
  • שינויים בדפוסי ההתנהגות כמו חוסר סבלנות, כעס מתמיד, לחץ ועוד
  • תחושות כמו אשמה, בושה או סלידה לאחר שימוש בחומר ממכר או עשיית הפעולה
  • חוסר יכולת להפסיק את ההתנהגות הכפייתית לאורך תקופה ארוכה מאוד

סוגי התמכרויות נפוצות

לפניכם רשימה של כמה מההתמכרויות הנפוצות ביותר בכל העולם:

פורנוגרפיה

התמכרות לצריכת תכנים פורנוגרפיים היא אחת הנפוצות ביותר בעולם. היא משפיעה על גברים ועל נשים בכל הגילאים, הנחשפים מגיל צעיר לתכנים האלו עקב שימוש חופשי באינטרנט. משום שהתכנים המיניים נפוצים במקומות רבים ברחבי המרשתת אפילו באתרים שאינם מיועדים לתכנים כאלה, גם באתרים שאינם מיועדים לתכנים כאלו. חשיפה לתכנים פורנוגרפיים מעודדת באופן טבעי אוננות. העלולים לגרום לשיבוש שגרת החיים ואף לנזקים פיזיים.

החשיפה לתכנים הפורנוגרפיים היא גבוהה יותר כיום מאחר ובמדיה, בפרסומות ובמרחב הציבורי יש שימוש מיני בגוף לצורך מסחרי, מה שמוביל להצפת האנשים והנשים בגירויים פורנוגרפיים ״קלים״ לאורך כל היום בבית ובחוץ. לכן, זוהי טעות נפוצנ לחשוב שאם אני מגורה פעמים רבות לאורך היום מחוץ לבית או במהלך פעולות יומיומיות כמו קריאת עיתון זה בהכרח אומר שאני מכור. 

רבים מתבלבלים האם אני מכור לפורנו? ולא יודעים לאפיין את המצב האישי שלהם. כלי הHDSI שתרגמנו בשבילכם באתר מאפשר למדוד את רמת ההתמודדות שלכם (שאלון התמכרות לפורנו)  ולהציע את הפתרונות המומלצים לכל רמת התמודדות. 

אלכוהול

“הטיפה המרה” היא גם גורם התמכרות נפוץ, בייחוד בשל הנורמליזציה של צריכת אלכוהול בחברה, הנגישות למשקאות אלכוהוליים והחוקיות של צריכתם. להבדיל, המכורים לאלכוהול צורכים אותו בכמויות גבוהות מאוד כדי לברוח מהמציאות, כדי להתמודד בצורה לא בריאה עם הרגשות שלהם וכדי להשכיח מהם את ענייני היום יום המדכאים. בשונה מפורנו, צריכת אלכוהול מופרזת ידועה כבעלת השפעה שלילית מאוד על הגוף, ובעיקר במחלות כבד כמו כבד שומני, שחמת ודלקות שונות. אלכוהוליזם הוא סכנת חיים המובילה למוות של כ-140,000 אנשים בכל העולם מדי שנה.

סמים

עוד התמכרות נפוצה היא שימוש בסמים מכל סוג. השימוש הוא ללא שליטה בכמות הצריכה וללא התחשבות בסיכונים ובמחירים. יש המתמכרים לסמים קלים כמו מריחואנה ויש הפונים לסמים קשים יותר כמו הרואין או קוקאין. גם התמכרות לתרופות הרגעה, לתרופות שינה או לסמי הזיה נפוצה בעולם כולו. מדי שנה מתים כ-100,000 אנשים ממנת יתר של סמים, ועוד רבים אחרים מסיבוכים הקשורים לצריכת סמים קלים או קשים.

עישון

עישון הוא תת קטגוריה של התמכרות לסמים. מי שמעשן סיגריות מתמכר לחומר ששמו ניקוטין, המספק תחושה טובה בגוף. השימוש בסיגריות אלקטרוניות אומנם חוסך עשרות רעלים שנמצאים בסיגריה מנייר, אך מאפשר שימוש מוגבר וקל יותר לאורך היום ובמקומות סגורים וגורם לנזקים חמורים לריאות. העישון גורם לנזקים פיזיים לגוף וגם לתלות בלתי נשלטת בחומרים הממכרים. התמכרות לעישון היא נפוצה מאוד משום שאין שום הגבלה בחוק על רכישה של סיגריות טבק.

הימורים

אין מי שלא ישמח לזכות בסכום כסף נאה, אך קל מאוד ליפול להתמכרות להימורים כדי לרדוף אחרי תחושת הסיפוק מהזכייה. התמכרות להימורים מובילה לא פעם להתנהגות כפייתית בנושא ולהפסדים כלכליים ניכרים המשפיעים לרעה על אורח חייו של האדם. הפרסום המוגבר בכל פינת רחוב והצגת רגע הזכייה בלבד – יוצר אשליה של ״רווח בהישג יד, רק עוד פעם אחת ואז אעשה את הקופה״. הפיתויים הללו מובילים להתמכרות של רבים בציבור הרחב.

מסכים 

הדיגיטליזציה של העולם הפכה את המסכים לחברינו הטובים ביותר, ולכל אדם יש לפחות מסך אחד צמוד אליו – מחשב נייח או נייד, טאבלט, טלוויזיה וכמובן טלפון חכם. ההתמכרות הזו אינה מתבטאת בהכרח בפגיעה פיזית לכלל מערכות הגוף, אם כי יש  עדויות מסוימות במחקר הרפואי שצפייה ממושכת במסכים עלולה להזיק לראייה, לפגוע במחזור השינה והקימה הביולוגיים מה שמגביר סיכונים לחרדה, דיכאון, פגיעה במערכת החיסון והעיכול, עייפות וקשיים בריכוז ובזיכרון. כמו כן בהתאם לצורת השימוש במסכים – אפשר לפתח פגיעות אורטופדיות למשל בכפות הידיים, בכתפיים, בגב ובצוואר. עם זאת ההשפעה השלילית המוכרת והנפוצה ביותר היא על ההתנהגות של האדם ועל הצורך הכפייתי הגדל בצריכת תוכן ממסכים.

קניות

גם התמכרות לקניות (שופוהוליק) היא עניין נפוץ בחברה. בשנים האחרונות התפתחה הטכנולוגיה המאפשרת לנו לרכוש בקלות ובנוחות מוצרים רבים בחנויות מקוונות המשולחות את המוצרים עד לביתנו. בין שמדובר בביגוד, באביזרים טכנולוגיים או בכל מוצר אחר שאפשר לקנות בחנויות פיזיות או בחנויות המקוונות, רכישה בהיקפים גבוהים אומנם יוצרת תחושה טובה אצל המכור, אך עלולה להוביל לנזקים כלכליים כבדים, בזבוז זמן בגלילה אין-סופית באתרי הקניות ולבסוף אגירה של מוצרים לא מתאימים במידה או ללא שימוש.

מהן השיטות המומלצות לגמילה לפי סוג ההתמכרות?

אנשים המודעים לכך שהם מכורים ומעוניינים להיגמל יכולים להשתמש במגוון אמצעים ושיטות לריפוי המצב. כאשר ההמלצה היא לשלב בין כמה אמצעים כדי לייעל את התהליך ולהקל על המתמודד:

  • להבין את שורש הבעיה – הכרה בבעיה וההבנה שהיא קיימת וממה היא נובעת היא הצעד הראשון בדרך לגמילה ולהיפטרות מההרגלים השליליים. השלב הזה חשוב ויכול להיעשות באופן עצמאי, בקבוצת תמיכה או בליווי מטפל מקצועי המתמחה בהתמכרויות.
  • התייעצות עם רב – יש הפונים להתייעצות עם בעל ידע רוחני רב כדי לקבל הנחיה והדרכה במסע הרוחני האישי שלהם לגמילה ולריפוי. התהליך להפסקת השימוש בהתמכרות לרוב דורש הפחתה הדרגתית וקבלה זמנית של התנהגויות ״מסוכנות״ פחות כתחליף. בדתות רבות נדרשים אישורים מיוחדים בכל מקרה לגופו ממדריך רוחני המתמחה בנושא הגמילה מהתמכרויות בהלכה הדתית. כמו כן לאורך התהליך נדרשת מוטיבציה ותקווה – כך שהליווי של הרב יכול לסייע רבות גם בחידוש וריענון המוטיבציה.
  • גמישות המוח – המוח שלנו הוא איבר גמיש במיוחד, ויש מגוון טיפולים פסיכולוגיים כמו CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) שמטרתם לעזור למוח לשנות דפוסי התנהגות. הפן הפסיכולוגי של התמכרויות הוא רחב מאוד ואפשר להיעזר בטיפולים פסיכולוגיים שונים כדי לעזור למוח לחווט את עצמו מחדש לקראת ריפוי. ההמלצה היא לפנות למטפל CBT בעל ניסיון של מספר שנים בתחום ההתמכרויות ספציפית. כאשר יש עדיפות לפסיכולוגים או לעובדים סוציאליים בעלי תואר שני נוסף להתמחות בהתמכרויות וCBT.
  • שינוי הרגלים – שינויי דפוס התנהגות הם חשובים מאוד בדרך להחלמה ולגמילה מההתמכרות. למשל, אם אדם מכור לסמים או לאלכוהול עליו להפסיק לחלוטין צריכה של המוצרים האלו וגם להימנע ממקומות שבהם עלולים להציע לו שימוש בהם כמו מועדונים או מסיבות בעלות אופי מסוים. אי אפשר להימנע מכך לחלוטין בימינו, אך הפחתה של היתקלות בגורם הממכר באמצעות שינוי דפוסי ההתנהגות יכולה לעזור מאוד בתהליך הגמילה. התהליך הזה הוא מורכב ובעל תהליכים מקצועיים מסודרים. אפשר לבצע זאת בעזרת ספר (כמו ״הרגלים אטומיים״), קורס דיגיטלי ממוקד לגמילה מפורנוגרפיה, קבוצת תמיכה או טיפול אישי.
  • מיינדפולנס – מיינדפולנס היא שיטת מדיטציה המתרכזת בהווה ובמה שהאדם חווה סביבו כאן ועכשיו. תרגול השיטה הזו, לצד שיטות מדיטטיביות אחרות, יכול לעזור למכור להירגע ולהשתלט על התחושות הכפייתיות שלו ואף להימנע מההרגלים השליליים המשפיעים עליו בחיי היום יום. גם את השיטה הזאת אפשר ללמוד באופן עצמאי, בארגז הכלים החינמי של GYE, בסדנאות קבוצתיות ובטיפול אישי.
  • סביבה תומכת – לסביבה תומכת יש תפקיד חשוב בתהליך הגמילה. המכור צריך להקיף את עצמו באנשים האוהבים אותו ומעוניינים לראות אותו משגשג ומצליח, ודי בתמיכה רגשית שלהם כדי לעזור למכור להמשיך את תהליך הגמילה עד להחלמה מלאה. חשוב שהאנשים בסביבה התומכת לא יעודדו את המכור לחזור להרגלים השליליים שלו, והם יכולים באופן אקטיבי לעזור לו להימנע מהם. לצערנו זה מובן לגמרי שמכורים רבים מתביישים לשתף את הסביבה שלהם ולקבל תמיכה לכן, הצטרפות לקבוצות התמיכה הפרוסות בכל רחבי הארץ של 12 הצעדים מספקת תמיכה, שותפות ומוטיבציה הדדית להתקדם. 
  • הסתכלות שונה דרך חינוך ובריאות דיגיטלית – להתמודדות העצמית של המכור עם הבעיה יש השפעה רבה על האפקטיביות של דרכי הפעולה לגמילה, וחינוך עצמי יכול להיות כלי עזר חשוב מאוד. כל אדם יכול לקרוא באינטרנט מידע רב ומהימן על דפוסי התמכרות ועל דרכי ההתמודדות איתם לקראת גמילה, למשל באתר GYE המספק מידע רב להתמודדות עם גמילה מפורנו. למשל – הקורס הבסיסי של פורטיפיי  המרכז את הידע והכלים החדשים והמומלצים ביותר בתחום בצורה הדרגתית ומסודרת. חשוב לזכור שלא להציף את עצמך ביותר מידי מידע אלא לעבוד חכם ובצורה הדרגתית כדי לא לבזבז את הכוחות להמשיך.

מהי הייחודיות של GYE בנושא ההתמכרות לפורנו?

המטרה של GYE היא לספק את כל מה שאדם צריך כדי להיגמל מפורנוגרפיה ואוננות.  האתר מספק תוכנית דיגיטלית לגמילה מפורנו המתאימה לכולם ובייחוד לאנשים מאמינים. התכנים של האתר מבוססים על מחקרים מתחומי הפסיכולוגיה, מדעי המוח והקוגניציה, והם הותאמו להשקפה היהודית על הנושא. התוכנית המסופקת באתר GYE אינה תחליף לייעוץ פסיכולוגי או כל טיפול מקצועי אחר, אך היא משמשת אמצעי משלים יעיל ונגיש למתמודדים עם התמכרות לפורנו. השימוש באתר GYE הוא חינמי לחלוטין ופרט לתכנים שאפשר לקרוא באתר יש אפשרות להשתתף באופן אנונימי לחלוטין בקבוצות התמיכה ובפורום באתר, שם אנשים משתפים את החוויות שלהם בתהליך הגמילה ומקבלים תמיכה מאנשים הנמצאים באותו המצב כמוהם. קיימת אפליקציה ואפשרות לתמיכה עצמית SOS.

לסיכום

בימינו יש נטייה מוגברת להתמכרות לכל מיני חומרים ופעולות, החל באלכוהול וסיגריות וכלה בצריכת פורנו או בקניות כפייתיות. ההתמכרויות האלו עלולות לפגוע בשגרת החיים של הבן אדם, להסב לו נזקים כלכליים ואף להוביל לנזקים פיזיים חמורים. הבנת הבעיה היא השלב הראשון בתהליך הגמילה והריפוי, ואם אתם מתמודדים עם התמכרות לפורנו תוכלו להיעזר בתוכנית הדיגיטלית החינמית של אתר GYE, המספקת גם פורום אנונימי לשיתוף החוויות והמחשבות שלכם עם אנשים הנמצאים במצב דומה לשלכם, כלים למעקב ולסטטיסטיקה, תהליך מסודר ומקצועי והכול בקצב שמתאים לכם אישית.

בחן את עצמך

בדוק איפה אתה על הרצף בין נפילות להתמכרות בעזרת 7 שאלות פשוטות (3 דק'), וקבל המלצות אישיות בדרך שלך לחופש מפורנוגרפיה.

אנונימי

חינמי

מוכח מחקרית

התחל עכשיו

רוצה להשקיע בשינוי?

מחקרים מראים שהרבה יותר קל ויעיל להפסיק צפייה קבועה בפורנוגרפיה בעזרת כמה כלים ממוקדים.

מה תקבל?

  • תקבל בחינם: תוכנית מקיפה ומקצועית
  • תלמד: לזהות את הגורמים
  • תלמד: לצמצם את האתגר
  • תלמד: להתגבר גם על דחף חזק
  • תקבל בנייה הדרגתית ויציבה של היכולות שלך

כולל בונוסים בשווי מאות דולרים:

מעקב יומי

מדיטציות

סרטונים

דפי עבודה

סטטיסטיקות

הירשם בחינם

חופש מפורנו - לאנשים עסוקים

יצרנו אתגר אימיילים, במיוחד למי שרוצה לעבוד קצר, לעניין, מסודר ומקצועי:

משימה יומית חדשה
העקרונות הכי חשובים
בלי בזבוז זמן
התקדמות מסודרת - מהבסיס למעלה
חינם!
מידע נוסף

חופש מפורנו - לאנשים עסוקים

יצרנו אתגר אימיילים, במיוחד למי שרוצה לעבוד קצר, לעניין, מסודר ומקצועי

משימה יומית חדשה

העקרונות הכי חשובים

בלי בזבוז זמן

התקדמות מסודרת - מהבסיס למעלה

חינם!