ההתפתחות והגלובליזציה המהירות של האינטרנט בחיי אנשים בעולם הביאה לחיזוק קשרים בין אנשים במקומות שונים בעולם וליכולת העברת מידע מהירה ממקום למקום. לצד כל היתרונות, יש גם תחום אחד המערים קשיים על אנשים בכל העולם, והוא הזמינות הרבה של תכנים פורנוגרפיים ברשת. אם אתם חוששים שהתמכרתם לתוכן הזה או שאתם רוצים להימנע מבעוד מועד מהמצב – המאמר שלפניכם יוכל לעזור לכם להבין את הסיבות מאחורי ההתמכרות וכיצד אפשר להתמודד איתה.
כשהרגל הופך לתלות – איך נדע שאנחנו מכורים לפורנו?
מנגנוני הצריכה של האדם הופכים אותו לבעל סיכון להתמכר למגוון רחב של פעילויות וחומרים. החל בהימורים כספיים, דרך מוצרים כמו אלכוהול או סמים, וכלה בפעילויות כמו צפייה בתכנים פורנוגרפיים. במקרה של פורנו, המצב הזה יכול להתחיל מצפייה חד פעמית כדי לספק את יצר הסקרנות, ועלול להמשיך לצפייה קבועה בשילוב אוננות כדי לספק את הצרכים המיניים של הצופה. אנשים מתחילים לחשוב שהם מכורים כשהם מרגישים שהצפייה הקבועה היא מוגזמת ומשפיעה לרעה על החיים שלהם.
הינה כמה קווים כלליים שיעזרו לכם להבין אם אתם חווים מצב של התמכרות:
תדירות הצפייה
בדרך כלל מכורים לפורנו יצפו בתכנים האלו על חשבון פעילויות אחרות בחיים שלהם, כמו עיסוק בתחביבים ואפילו על חשבון זמן העבודה. אם אתם מרגישים שאתם מבזבזים זמן רב מדי בצפייה, ייתכן שאתם מתמודדים עם רמה כלשהי של התמכרות.
עלייה בסף הריגוש
התמכרות לפורנו מעלה את סף הריגוש שהאדם חווה, וזה מתבטא בחיפוש תכנים מעוררים יותר בכל פעם. העלייה הזאת יכולה להתבטא גם בזמן האוננות או בעת קיום יחסי מין במשך זמן ארוך יותר או באובדן מה שמוביל לעיתים לצורך בגירוי חזק יותר לגוף כדי להגיע לסיפוק.
אסקפיזם
אנשים רבים צופים בתכנים פורנוגרפיים כדי לספק לעצמם אסקפיזם (בריחה מחיי היום-יום הקשים או המשעממים) או למימוש פנטזיות כשהם מרגישים בדידות, עצב או לחץ נפשי. הם חולמים על זוגיות מושלמת ועל חיי מין בריאים ומספקים, אך במציאות המצב שונה לגמרי ולכן הם פונים לתכנים המגשימים באופן חזותי את המשאלות העמוקות ביותר שלהם. המצבים הלא מציאותיים בתכנים האלו יכולים ליצור אצל הצופים תחושה טובה שהם יכולים להגשים את החלומות שלהם, אך למעשה הצפייה הממושכת וההתמכרות עומדים דווקא כמכשול פיזיולוגי ומנטלי נגד הגשמת היעדים האלו.
רגשות שליליים המלווים את הצפייה
לא אחת אנשים הצופים בתכנים פורנוגרפיים באופן קבוע חשים רגשות שליליים בסיום הפעילות כמו גועל, סלידה או חרטה. זה יכול להיות סימן לכך שהאדם נמצא במצב שהוא לא מעוניין בו אך נשאב אליו עקב התמכרות.
התמכרות לפורנו: מי יכול להתמכר?
התמכרות לפורנו היא שכיחה מאוד באוכלוסייה. רבים מן המכורים לפורנו הם גברים בכל הגילאים, אך גם נשים עלולות להתמכר לתכנים האלו. יש הטוענים שגורמים כמו חסכים רגשיים בגיל ההתבגרות ובגילאים מאוחרים יותר, לחץ נפשי קבוע או ביישנות וחרדה חברתית עלולים להציב אנשים בסיכון להתמכר לפורנו. יש הטוענים גם שקיימים אנשים המצויים בקבוצת סיכון להתמכרויות באופן כללי, ובהן התמכרות לפורנו, כמו אנשים שסבלו מטראומות בעבר ובפרט טראומות מיניות, או אנשים הסובלים מדיכאון ומחרדות.
על מה התמכרות לפורנוגרפיה יכולה להשפיע?
כמו התמכרויות אחרות כמו סיגריות או אלכוהול, יש מקרים רבים שבהם אנשים מודעים להתמכרות שלהם ולנזקים הפוטנציאליים שלה אך אינם מצליחים להיגמל מההרגל. הם עלולים לחוש תחושות שליליות כמו עצב ובושה מהמצב שלהם, אך יימנעו מבקשת עזרה ויכניסו את עצמם למעגל שבו הם מתמודדים עם התחושות השליליות האלו באמצעות צפייה בפורנו.
ההתמכרות עלולה להשפיע גם על הזוגיות של המכורים. אנשים עלולים שלא להבין את היקף הפגיעה, הן בהיבט של יחסי המין האורכים זמן רב יותר ודורשים גירוי חזק יותר, והן בתחושות שהמכור מרגיש המשפיעים גם על בן או בת הזוג. הדינמיקה בזוגיות עלולה להיפגע בשל הסתרה של המעשים או התחושות, הרצון של המכור להתבודד ואפילו הימנעות אקטיבית ממגע מיני עם בן או בת הזוג.
יתר על כן, התמכרות לפורנוגרפיה עלולה להוביל להתמכרות כללית למין, ולהפוך לעיסוק המרכזי של המכור ביום יום. ההתמכרות הזאת עלולה לבוא לידי ביטוי בהתנהגות לא הולמת אל מול אנשים אחרים, ובפגיעה חמורה ביכולת של האדם לדבוק בשגרה שלו ולתפקד בה. כמובן, להיבט הלא מציאותי של התוכן יש גם כן השפעה שלילית על הצופים – הם נחשפים לסיטואציות שאינן דומות כלל למציאות, ונוצרים אצלם סטנדרטים ורצונות שאי אפשר לממש במגע מיני אמיתי.
דרכי טיפול בהתמכרות לפורנו
התמכרות לפורנו היא עניין המשפיע על אנשים רבים מאוד בעולם בשל הפופולריות של התכנים והנורמליזציה שנעשתה לצפייה בהם. עם זאת, חשוב להבין שאין זו בושה לבקש עזרה ולערוך מחקר עצמי כדי לקבל מידע אמין בנושא ולהבין איך אפשר לשנות את החיים לטובה בעזרת כמה צעדים חשובים.
שינוי בסגנון החיים
הצעד החשוב ביותר בנושא הוא לסגל שינויים בסגנון החיים כדי להתמודד עם ההתמכרות ולהתגבר עליה. זה כולל הפחתה בכמות הצפייה בפורנו ואף הימנעות ממנה לחלוטין, פנייה לטיפול פסיכולוגי או קוגניטיבי המסוגל אף הוא לתת לכם כלים לשינוי בסגנון החיים, ושינויים בתפיסה החברתית של הסביבה שלכם.
מעקב אישי
באפשרותכם לנהל יומן או כל סוג של תיעוד כדי לבדוק את מצבכם לאורך זמן. ביומן הזה תוכלו לתעד שינויים בשגרה שלכם או בתחושות, ולבדוק כיצד אסטרטגיות שאתם מיישמים להתמודדות עם ההתמכרות משפיעים עליכם בטווח הארוך.
גמילה עצמית GYE
חושבים שתוכלו להפיק את המרב מטיפול בתהליך עצמי ? תוכלו להיעזר בתוכנית הדיגיטלית לגמילה עצמית של GYE כדי לחקור בעצמכם את הנושא, לקבל תובנות חשובות בנושא וכלים להתמודדות עם המצב שאתם נמצאים בו. אצלנו ב-GYE תקבלו תוכנית דיגיטלית וחינמית, המתבססת על מחקרים רבים בפסיכולוגיה, במדעי המוח ובסוציולוגיה, שתעזור לכם להתגבר על ההתמכרות מכל מקום שאתם נמצאים בו. התוכנית היא אמצעי משלים טוב לטיפולים פסיכולוגיים ולטיפולים אחרים בתחום, אך אינה מחליפה אותם.
גמילה בקבוצות תמיכה
טיפולים קבוצתיים מאפשרים לאנשים להיעזר זה בזה כדי ליצור נורמליזציה של הבנת בעיה והתמודדות נכונה ובריאה איתה. ב-GYE יש תהליך מסודר של התאמה למסגרת תומכת ומפגשים קבוצתיים המאפשרים למכורים לדבר על התחושות שלהם במרחב בטוח ולקבל תובנות חדשות מאנשים הנמצאים באותו המצב בדיוק.
פורום קבוצתי בלייב
באתר GYE תוכלו להשתמש גם בפורום שלנו, ובו אנשים אחרים במצב שלכם משתפים בזמן אמת את המחשבות שלהם. בהתחברות לפורום תוכלו להכיר (באופן אנונימי) עוד אנשים העוברים את המסע שאתם עוברים לקראת הגמילה, לשתף טיפים וליצור שיח מכבד ובטוח על כל מה שקשור להתמכרות לפורנו ולגמילה ממנה.
האם גמילה מפורנו פירושה גמילה מאינטרנט?
ממש לא. צפייה בפורנו היא רק אחת מהפעולות שאנשים עושים ביום יום באינטרנט, ויש עוד הרבה פונקציות שתוכלו לעשות מבלי ליפול לצפייה בתכנים האלו – תקשורת עם חברים, עבודה, צפייה בתכנים אחרים כמו סרטים, סדרות וסרטונים בעלי ערך מוסף, משחקי מחשב ועוד. עם זאת, שימוש מתון באינטרנט באופן כללי רק לעניינים חשובים כמו התעסקות בעבודה או תקשורת עם חברים ומשפחה יכול לעזור לנגמלים מפורנו להימנע מההרגל שהם מנסים להעלים.
מה ההלכה אומרת על התמכרות לפורנו?
על פי היהדות, יש איסור להתבונן במראות אסורים ולא צנועים גם אם אין מגע ישיר. המונח “שמירת עיניים” מדבר על הימנעות מצפייה בתכנים שאינם צנועים (אפילו שלטי חוצות או תמונות בעיתונים או ברשתות החברתיות) בשל הפגיעה הפוטנציאלית שלהם בדמיון ובמוסר של האדם. ההלכה טוענת שאדם השומר על עיניו ייהנה יותר מהחוויות במסגרת הזוגית שלו, וזוהי טענה המתאימה מאוד לטענות על השפעת הצפייה בפורנו והאוננות הכפייתית על סף הריגוש של האדם. על פי ההלכה, שמירת עיניים מונעת מהאדם הרהורים אסורים וחתירה למעשים שאינם מוסריים.
לסיכום
התמכרות לפורנו עלולה להשפיע על כל ההיבטים בחייו של המכור, החל בשמירה על שגרת יום יום יציבה וכלה בדינמיקה של הזוגיות שהוא נמצא בה. יש לא מעט צעדים שאפשר לנקוט כדי להתמודד עם ההתמכרות ולהתגבר עליה, אך העניין החשוב ביותר הוא להבין שיש בעיה ולהכיר בנזקים הפוטנציאליים שלה.